Τι είναι, τι σημαίνει Cloud – υπολογιστικό νέφος (cloud computing);

Τι είναι λοιπόν, το υπολογιστικό νέφος cloud (cloud computing); Πάμε να το γνωρίσουμε αναλυτικά:

Πληροφορίες για το cloud – cloud computing, στα ελληνικά υπολογιστικό νέφος

Το Cloud είναι μία σουίτα λογισμικού πελάτη – διακομιστή, με σκοπό τη δημιουργία και τη χρήση υπηρεσιών φιλοξενίας αρχείων.
Clouds που σημαίνει σύννεφα, είναι αποθηκευτικοί χώροι στο ίντερνετ, όπως όλοι οι χώροι που εργαζόμαστε στο διαδίκτυο άλλωστε  βρίσκονται και αυτά σε servers.
Για να δουλέψετε σε αυτό το περιβάλλον, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει πρόσβαση στο ίντερνετ και να έχετε υπηρεσία Cloud. Κάθε χρήστης του ίντερνετ μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες Cloud με τη χρήση μιας ηλεκτρονικής διεύθυνσης (email) και ένα password, δωρεάν ή με πληρωμή. Οι υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονται με πληρωμή, δίνουν επιπλέον παροχές που αφορούν στη χωρητικότητα και στη διαχείριση.
Το Cloud ξεκίνησε από το 1950 δειλά δειλά, φαίνεται όμως πώς, με την εξέλιξη που έχει στην εποχή μας, έχει μέλλον και είναι ευοίωνο.
Οι πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία του Cloud, διαθέτουν τις απαιτούμενες εφαρμογές, που μας επιτρέπουν να πλοηγούμαστε ελεύθερα στα δεδομένα μας, ανεξαιρέτως τόπου και χρόνου και να επεξεργαζόμαστε το υλικό τους χωρίς δυσκολία.
Χωρίς να χρησιμοποιούμε web εφαρμογές, χωρίς να τις διαθέτει ο υπολογιστής μας ή κάποια από τις συσκευές μας που τις έχουμε συνδεδεμένες με το ίντερνετ, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην υπηρεσία.
Το Cloud πρόκειται για μία αυτόματη online αποθήκευση υλικού, η οποία είναι η τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας στην αποθήκευση δεδομένων.
Όλες οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου της Πληροφορικής, δραστηριοποιούνται στο Cloud και μάλιστα, οι περισσότερες προσφέρουν τα βασικά πακέτα υπηρεσιών τους δωρεάν.

Η Macroweb δραστηριοποιείται επίσης στο Cloud, με μεγάλη επιτυχία, γι αυτό και επιθυμούμε από τους πελάτες μας να απολαύσουν όλα τα προνόμια και τις διαδικτυακές υπηρεσίες που τους παρέχει η εταιρεία μας.

Μοντέλα Χρήσης Cloud

Διάθεση και ανάπτυξη της υπηρεσίας Cloud, μπορεί να πραγματοποιηθεί με έναν από τους εξής τρόπους:

  1. Public Cloud: Διατίθεται από έναν τρίτο φορέα παροχής υπηρεσιών μέσω του ίντερνετ. Η εφαρμογή Google είναι ένα Public Cloud, γι’ αυτό και θεωρείται αποδοτικό για τα ΜΜΕ.
  2. Private Cloud: Είναι κατάλληλο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, γίνεται διαχείριση μέσα σε αυτό και είναι εύχρηστο.
  3. Community Cloud: Μία ομάδα ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα, χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη εφαρμογή.
  4. Υβριδικό (hybrid) Cloud: Συνδυάζει το δημόσιο με το ιδιωτικό Cloud.

Υπηρεσίες Public Cloud

Μερικές από τις υπηρεσίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι οι εξής:

Dropbox: Πρόκειται για χώρο στο ίντερνετ, όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα παρακάτω:
Χωρητικότητα 2 GB.
Κοινή χρήση φακέλων και συνδέσμων.
Συντονισμός αρχείων μεταξύ συσκευών.

Google Drive: Η διαφορά του με το Dropbox είναι ότι συνεργάζεται με τα εργαλεία της Google, όπως το Gmail και το Google Docs.
Βασικά χαρακτηριστικά του είναι τα εξής:
Χωρητικότητα 15 GB
Κοινή χρήση φακέλων και συνδέσμων
Συγχρονισμός αρχείων μεταξύ συσκευών.

Microsoft OneDrive
Συγκρίνοντάς το με το Google Drive, μπορούμε να πούμε ότι του μοιάζει πολύ.
Κύριος λόγος η συνεργασία του Drive με εφαρμογές της Microsoft, όπως το Word και το Excel.
Βασικά χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω:
Χωρητικότητα 5 GB
Κοινή χρήση φακέλων και συνδέσμων
Συγχρονισμός αρχείων μεταξύ συσκευών
Χρήση επιλεγμένων αρχείων, για χρήση χωρίς σύνδεση.

Υπηρεσίες Community Cloud

Πρόκειται για χώρους στο ίντερνετ, οι οποίοι έχουν συλλέξει πληροφορίες.
Εμείς χρησιμοποιούμε την ηλεκτρονική μας διεύθυνση (email) και το password κι έτσι αποκτούμε πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους.
Μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να βλέπουμε και να ακούμε τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί.
Αυτές οι υπηρεσίες έχουν ένα μικρό όριο ελεύθερης χρήσης, ενώ για περισσότερη χρήση και απεριόριστες πληροφορίες, υπάρχει μια συνδρομή.
Δύο πολύ γνωστές υπηρεσίες είναι οι παρακάτω:

  • Spotify: Πρόκειται για μια υπηρεσία, η οποία είναι εγκατεστημένη σε Cloud και τα τραγούδια αποθηκεύονται σε Cloud επίσης.
    Με αυτόν τον τρόπο, είναι στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή τα χρειαστείτε και μπορείτε να τα ακούτε όσο συχνά επιθυμείτε από το κινητό ή το tablet σας.
    Ενώ όμως μπορείτε να φτιάξετε δικές σας λίστες με τραγούδια, δεν μπορείτε να “κατεβάσετε” κάποιο τραγούδι.
  • Netflix: Πρόκειται για μία υπηρεσία, η οποία παρέχεται δωρεάν για ένα μήνα, ενώ στη συνέχεια επί πληρωμή.
    Είναι μια βιβλιοθήκη ταινιών με πολλούς αποθηκευμένους τίτλους, όπου μπορείτε να έχετε πρόσβαση, αλλά και να φτιάξετε τις δικές σας λίστες με τα “αγαπημένα”.
    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία από οποιαδήποτε συσκευή θέλετε. Επίσης, μπορείτε να δείτε ταινίες, τις οποίες τις έχετε “κατεβάσει” έχοντας σύνδεση στην υπηρεσία, όχι όμως απαραίτητα σύνδεση στο ίντερνετ.
    Αυτό μπορείτε να το κάνετε εύκολα και από το κινητό σας.
  • SoundCloud: Πρόκειται για μία εφαρμογή, η οποία είναι διαθέσιμη για όλες τις συσκευές.
    Χτίζει έναν όγκο περιεχομένου, το οποίο το διοχετεύει στον Ιστό, για να διευκολύνει με αυτόν τον τρόπο την κοινή χρήση του.
    Είναι δηλαδή μια μηχανή κοινοποίησης.
    Το SoundCloud, πρόκειται για την εξέλιξη της σημαντικότερης πλατφόρμας αναζήτησης ηχητικών κλιπ, αντίστοιχης των YouTube, Twitter, Kindle Direct Publishing, καθώς μας επιτρέπει να βρούμε πληροφορίες ακόμη και για τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τις ηχογραφήσεις.

Ας μιλήσουμε για το Cloud Computing

Όταν αναφερόμαστε στο Cloud Computing, εννοούμε την ανάπτυξη και τη διαχείριση εφαρμογών σε απομακρυσμένους υπολογιστές (servers). Υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα η επιχείρησή σας να είναι μηχανογραφημένη μέσα σε ένα Cloud και από εκεί να διαχειρίζεστε όλα τα επίπεδα προγραμματισμού, ανάπτυξης και συντήρησης. Σύμφωνα με τη μορφή συνεργασίας που θα επιλέξετε να έχετε με μία υπηρεσία Cloud Computing, μπορείτε να χρησιμοποιείτε υπολογιστές συνδεδεμένους στο ίντερνετ και να στήνετε όλες τις εφαρμογές σας στο Cloud.

Μορφές συνεργασίας Cloud Computing

  • Software – as – a – Service (SaaS): Φιλοξενία λογισμικού στο Cloud. Χρησιμοποιούνται από την εταιρεία μέσω του διαδικτύου.
  • Platform – as – a – Service (Paas): Ο πελάτης χρησιμοποιεί την πλατφόρμα και τα εργαλεία όπως το NET, Python,το Java και Ruby on Rails, αντί να αγοράσει άδειες λογισμικού για πλατφόρμες.
  • Infrastructure – as – a – Service (IaaS): Χρησιμοποιούνται εικονικά συστήματα για τη χρήση συστημάτων ελέγχου ταυτότητας σύνδεσης και κωδικούς πρόσβασης, από οποιαδήποτε συσκευή.
  • Desktop – as – a – Service (Daas): To DaaS χρησιμοποιεί πολλαπλές μισθώσεις, δηλαδή μία εμφάνιση μιας εφαρμογής εξυπηρετείται από πολλούς χρήστες, οι οποίοι αποτελούν τους “ενοικιαστές”. Η υπηρεσία επιφάνεια εργασίας, είναι μια εικονική επιφάνεια εργασίας (Virtual Desktop Infrastructure – VDI), η οποία λειτουργεί με μηνιαία συνδρομή. Φιλοξενείται από πάροχο λύσεων λογισμικού Cloud, ο οποίος είναι ο διαχειριστής του Cloud και της υποκείμενης υποδομής. Η υποδομή αυτή έχει ως αποτέλεσμα την πρόσβαση των χρηστών της στα δεδομένα και στις εφαρμογές τους από οποιαδήποτε συσκευή, όπου κι αν βρίσκονται συνήθως. Η εξυπηρέτηση των χρηστών, μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Χρησιμοποιώντας το Cloud, έχουμε τα παρακάτω οφέλη:

  • Ασφάλεια: Δεν χάνουμε το υλικό μας αφού, αποθηκεύοντάς το στο Cloud, δεν είναι εύκολο να χαθούν τα δεδομένα μας. Ειδικά οι εταιρείες που ασχολούνται με το Cloud, υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα μας είναι πάντα απόλυτα ασφαλή.
  • Αποθηκευτικός χώρος: Νοικιάζουμε το χώρο που χρειαζόμαστε, είμαστε ιδιοκτήτες των δεδομένων μας κι έτσι, εξοικονομούμε χρήμα και χρόνο, έχοντας στη διάθεσή μας όσο ασφαλές αποθηκευτικό χώρο θέλουμε. Αποθηκεύοντας το υλικό μας στο Cloud, δεν σπαταλάμε τη μνήμη του υπολογιστή μας.
  • Ευελιξία: Το μόνο που χρειάζεται να έχουμε, είναι πρόσβαση στο ίντερνετ. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το Cloud, βρίσκουμε εφαρμογές της Microsoft διαθέσιμες σε όλους, τις οποίες μπορούμε να μην τις εγκαταστήσουμε στη συσκευή μας, αλλά να είναι διαθέσιμες για εμάς ανά πάσα στιγμή, όπου κι αν βρισκόμαστε.

Συνοψίζοντας, το Cloud πρόκειται για μια τεχνολογία ικανή να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το διαδίκτυο και βάζουμε καθημερινά γενικότερα, την τεχνολογία στη ζωή μας. Εστιάζει πάντα στα δεδομένα και στην πληροφορία και όχι τόσο στα φυσικά αντικείμενα. Αντί να έχουμε τα δεδομένα αυτά σε έναν σκληρό δίσκο ή σε ένα USB flash αποθηκευμένα, υπάρχουν κάπου online σε έναν server.

Όλα αυτά μας τα προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες με την τεχνογνωσία και την υποδομή, αλλά ταυτόχρονα και τις απαιτούμενες εγγυήσεις ότι οι πληροφορίες και τα δεδομένα μας θα παραμείνουν ασφαλή.

Macroweb Cloud

Όλα αυτά επίσης σας τα προσφέρει η εταιρεία μας Macroweb, με όλες τις εγγυήσεις ότι θα ικανοποιήσουμε όλες τις απαιτήσεις των πελατών μας στο έπακρο!

Privacy Preference Center